DA LI STE BRŽI OD SEMAFORA? Za prelazak ulice imate samo 13 sekundi

Ako ste u dobroj kondiciji, možda i uspete da pređete ulicu na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Branka Krsmanovića, gde zeleno svetlo traje – čitavih 13 sekundi.

Niski start potreban za prelaz preko ulice već duže vreme ljuti žitelje ovog dela prestonice. Mnogi od njih morali su trčećim korak da se dokopaju trotoara. Na ove muke posebno su se žalili naši stariji sugrađani kojima i običan hod predstavlja veliki napor, a ova nesvakidašnja trka čini se kao nemoguća misija.

– Primetio sam da ljudi jedva stižu da pređu ulicu dok je upaljeno zeleno svetlo. Gotovo je nemoguće doći na drugu stranu dok je “otvoren” semafor. Vozači automobila često tu polukružno skreću, mogu i oni da udare nekog – kaže jedan od sugrađana.

Reporteri “Blica” su izašli na teren ne bi li sproveli mali eksperiment. Prvo smo izmerili da zeleno svetlo na ovom pešačkom prelazu traje tačno 13 sekundi koliko imate na raspolaganju da pređete dve automobiliske i trake i dvoje tramvajskih šina. Zatim smo posmatrali građane kako se spremaju za start poput najboljih olimpijaca. U većini slučajeva semafor je odnosio pobedu, ili je bilo jako tesno. Na kraju smo se i sami okušali u ovom “nadmetanju” sa saobraćajnom signalizacijom i, u svojim ranim dvadesetim godinama, jedva stigli da na vreme pređemo na drugu stranu.

PROCENA STRUČNJAKA

Kontaktirali smo i Gradski sekretarijat za saobraćaj i pitali ih da li su dobijali žalbe vezane za ovaj problem. Kako kažu, do sada nisu imali pritužbe, a regulisanje trajanja zelenog svetla na semaforu određeno je na osnovu procene stručnjaka.

Blic

Komentari su zatvoreni.