DA LI JE OVO REALNO: Mogu vas pratiti i pomoću statusa baterije na vašem pametnom telefonu!

O ovome niste ni sanjali.

Samo izuzetno naivni veruju da im je u digitalnoj eri privatnost neokrnjena. Svi koji koriste pametne telefone, vise na internetu i imaju profile na najvećim svetskim servisima svesno se svakodnevno odriču monopola nad svojim ličnim podacima.

Ipak, često stignu informacije koje iznenade i one koji čvrsto stoje na zemlji. Istraživanje Stiva Engelharda i Arvinda Narajanana sa američkog Univerziteta Prinston pokazuje da se čak i status baterije na pametnom telefonu može iskoristiti za praćenje preko interneta, piše “Guardian”.

Kada pomoću HTML-a 5 zainteresovani pronalaze druge verzije internet stranica, koje troše manje struje, tom prilikom oni šalju i informacije koliko laptop, tablet ili telefon imaju preostale energije u bateriji pre nego što se ona isprazni, i to izraženo u procentima. Istraživači su ustanovili da ta dva podatka u kombinaciji mogu da postanu gotovo jedinstveni identifikacioni broj, koji zatim može da se ukrsti sa novim podacima, a tako se može doći do podataka o tome koje stranice korisnik posećuje. Kako se navodi u istraživanju, postoji 14 miliona kombinacija te dve informacije.

smarthphone

Pametni telefon Foto: Profimedia/ilustracija
– Zamislite da korisnik ode preko Fajerfoksa na stranicu svoje crkve, a zatim preko “Chrome”-a, kroz “incognito mode” i sigurni VPN, otvori stranicu satanističkog kulta. Obično bi te dve posete bilo jako teško povezati, međutim “banner” koji se otvorio na obe stranice bi mogao reći da poseta stiže sa istog uređaja, uz mogućnost greške jedan u 14 miliona – navodi Guardian.

Najgora stvar u vezi sa ovim metodom jeste to što je korisnik vrlo ranjiv, jer ne pomaže ni brisanje “kolačića”, upotreba VPN-a ili blokiranje reklama. Jedino je moguće koristiti uređaj dok je uključen na struju i dok je baterija na 100 posto.

Za sada nema informacija da se ovaj oblik praćenja široko koristi.

SD

Komentari su zatvoreni.