DA LI ĆEMO VAKCINISATI I DECU PROTIV KORONE?

0

Doktorka Olivera otkrila – 1 uzrast najugroženiji, ovo je stav pedijatara!

 

Doktorka iz Dečje klinike “Mišovića” objasnila šta struka misli o vakcinaciji dece protiv kovida 19.

Posle američke Uprave za hranu i lekove, zeleno svetlo “Fajzerovoj” vakcini za imunizaciju dece od 12 do 16 godina, dala je i Evropska agencija za lekove. Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović”, dr Olivera Ostojić, kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju. Pedijatriski stav je vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece, poručuje Ostojićeva.

 

I u Srbiji se razmatra odluka da se vakcinišu deca od 12 do 16 godina. RTS javlja da je kompanija “Fajzer” podnela zahtev našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Doktorka Olivera Ostojić kaže da su predijatri uvek za imunizaciju.

“Vrlo dobro znamo da su u obaveznom kalendaru vakcinacije vakcine protiv bolesti koje su bile sa komplikacijama, negde i smrtonosne, a iskorenjene su i zahvaljujući njima mi imamo zdravu decu”, navodi Ostojićeva i naglašava da je pedijatrijski stav – vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece.

“Apsolutno smo za to da decu od 16 godina treba vakcinisati, teških kliničkih slika je najviše bilo baš u tom uzrastu, oni se najviše kreću i najdruštveniji su. A i od 12. godine treba razmišljati o toj vakcini, jer i ta deca su ugrožena i prenosioci su infekcije. Videli smo da je vakcina i sigurna i bezbedna i da nema nikakvih komplikacija osim nekih lokalnih reakcija koje su normalne posle svake vakcinacije. Pedijatri su uvek za imunizaciju”, dodaje Ostojićeva.

Navela je i da već nedelju dana nemaju pacijente u Dečjoj kovid bolnici u KBC “Dr Dragiša Mišović”.

“Nemamo novih prijema, pacijente smo otpustili, pre par dana je izašao poslednji pacijent, beba iz Novog Pazara. Dobra je organizacija u dve odvojene zgrade, tako da zbrinjavamo i nekovid pacijente. U jednom delu smo otvorili ambulante i tu nam sada najčešće dolaze postkovid pacijenti. Tu ih pregledamo, radimo neke laboratorijske analize, rendgen pluća, spirometriju da vidimo šta se dešavalo sa decom posle kovid infekcije”, zaključila je doktorka.

 

Foto RTS/SCREENSHOT
Izvor/Autor Mondo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.