Cigarete u Srbiji će sigurno još poskupeti, a da li ista sudbina čeka i alkohol?

0 830

Usklađivenje akcizne politike Srbije sa onim u Evropskoj uniji (EU), nakon što postane njen član, dovešće izvesno do poskupljenja cigareta, ali ne nužno i do poskupljenja ostalih akciznih proizvoda, poput alkohala, jer će njihova cena zavisiti od situacije na EU tržištu.

 

Momentom pristupanja EU, akcize na cigarete u Srbiji će biti povećane, jer su u apsolutnom iznosu niže od minimalne akcize koju propisuje Direktiva. Sasvim je izvesno da će ulaskom u EU cigarete u Srbiji poskupeti, jer je minimalna akciza na cigarete u EU 90 evra na 1.000 komada, odnosno 1,8 evra – 212 dinara po paklici – kazala je savetnica u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Rančić.

 

Kako je navela, u Srbiji je trenutno akciza na cigarete oko 157 dinara, odnosno 67 evra na 1.000 cigareta.

 

Sa druge strane i maloprodajne cene cigareta u EU se kreću u rasponu od 2,5 evra (Bugarska) do blizu 10 evra (Irska) dok je prosek na nivou EU oko pet evra za paklicu cigareta – precizirala je Rančić, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 16, koje se odnosi na oporezivanje.

Istovremeno, kako je dodala, propisivanjem akcize na jaka alkoholna pića u Srbiji u visini minimalne u EU, što je oko 182 dinara, “možda ne bi nužno dovelo do poskupljenja proizvoda ili bar ne u većoj meri, s obzirom da je taj iznos između trenutno važećih akciza (rakije od voća oko 135 dinara i rakije od žitarica oko 344 dinara)”.

Foto: Pixabay

Prema njenim rečima, biće potrebno u sistem akciza uvesti i alkoholna pića proizvedena u domaćoj radinosti, pri čemu EU direktiva daje mogućnost primene nižih stopa akciza na alkoholna pića proizvedena od strane malih proizvodjača, kazala je ona.

 

U kojoj meri će se desiti poskupljenje ili pak pojeftinjenje odredjenog proizvoda odrediće EU tržište, kada se jednom nadjemo na njemu. Stoga je u ovom trenutku jako teško proceniti u kojoj meri će se cena odredjenog akciznog proizvoda menjati – navela je Rančić za European Western Balkans .

Ona je podsetila da je izmenjen Zakon o akcizama, u delu koji se odnosi na jaka alkoholna pića, tako da visina akcize bude propisana prema procentu alkohola, a ne prema kategoriji pića, jedan je od uslova za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 16 u procesu pridruživanja Srbije EU, koje se odnosi na oporezivanje.

Ona je ukazala i da u EU propisuje i minimalne iznose akciza za energente, duvanske proizvode i sva alkoholna pića.Komentari

komentara

Foto Pixabay
Izvor/Autor Republika.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.