Cegeri ZAMENJUJU kese, motiv svest o ekologiji ili godišnji IZDATAK nekoliko hiljada dinara

0 1,477

Od kako su počeli u radnjama da naplaćuju kese, nosim svoj ceger. Moja torba, dnevno zameni minimum tri do pet kesa i da za svaku dam po dva dinara, za mesec to je bačenih 300 dinara.

Ceger je i moj doprinos da ne zagađujem više okolinu – priča Stojanka Milosavljević iz Zemuna.

Njen stav je stav većine kupaca, mada su različiti motivi koji preovlađuju. Nekome je isključivo doprinos zaštita životne okoline, drugima ušteda. Mesečno za kese su izdvajanja od 180 do 300 dinara, a godišnje od 2.160 pa i do 3.600 dinara.

FOTO: MLADEN ŠURJANAC / RAS SRBIJA

Do sada je pet trgovinskih lanaca počelo je da svojim kupcima naplaćuje kese.

– Poslednji podaci koji se odnose na naplatu plastičnih kesa u trgovinskim lancima, sa kojima raspolaže Ministarstvo zaštite životne sredine jesu da se upotreba plastičnih nerazgradivih kesa smanjila za 50 odsto što ukazuje na činjenicu da se svest kod građana menja – kažu za Blic Biznis u ministarstvu zaštite životne sredine.

Plasirane kese na tržište Republike Srbije od 2015. do 2017. *u tonama
FOTO: MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE / RAS SRBIJA
Plasirane kese na tržište Republike Srbije od 2015. do 2017. *u tonama

U ovom trenutku, kako je izjavio ministar Goran Trivan, podatak je još bolji – čak 60 odsto manje kesa koristi se samo zahvaljujući tome što se sada naplaćuju.

Ako ne bude dobrih efekata, biće trajno zabranjena upotreba kesa

Na kraju godine će se sumirati rezultati i postignuti efekti, a ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne isključuje mogućnost da trajno zabrani upotrebu plastičnih kesa. Procenjuje se da godišnje svako od nas pojedinačno upotrebi 4.000 ili 5.000 kesa.

Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama Evropske unije sve se manje koriste.

Nova Direktiva iz februara ove godine ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo članice EU, a i Srbija će usvojiti ove smenrnice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a 30 do 40 odsto njih se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko dinar.Komentari

komentara

Foto FOTO: ARHIV/KLIX.BA / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Your email address will not be published.