Brnabić: Prema brojevima jutros u 8 sati, čini se da će biti TEŽAK DAN!

0

Premijerka je, govoreći o jučerašnjoj sednici Kriznog štaba, izjavila da je raspravljano o novim merama, a da su mišljenja različita

Pratimo situaciju u celoj Evropi, uvođenje i relaksaciju mera u EU i šire i vodimo se i time u odnosu na našu situaciju. Posle ovog gostovanja imam sastanak sa Vučićem i zajedno ćemo razmotriti neke mere, a da li ćemo ići na restriktivnije mere, videćemo i od današnjeg broja zaraženih – kaže premijerka.

 

Ističe da, prema brojevima u 8 sati jutros, čini se da će dan biti težak, ali ne težak kao prošli utorak.

– Ja ću danas imati sastanak sa Vučićem da zajedno razmotrimo neke od predloženih mera, kao i ustavnost tih mera, tako da verujem da ćemo danas izaći sa novim merama, ako ne danas onda sutra. One će biti restriktivnije, a da li ćemo ići na najrestriktivnije zavisiće i od toga kako će danas tokom dana izgledati brojevi, pre svega novozaraženih. Obično je utorak izuzetno težak dan – rekla je premijerka za RTV Pink.

 

 Sa presekom jutros u osam sati deluje da će biti težak dan, ali nije kao utorak prošle nedelje, nije takav skok. Neke mere već daju rezultate, ali pitanje je da li želimo ovim tempom ili želimo da idemo restriktivnije pa da brže završimo – rekla je ona.

Navodi da su urađene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti kako bi moglo da se reaguje brže, efikasniji, da se pišu mandatne kazne.

– Na žalost i tu smo videli kontradiktornost u odnosu na naše političke neistomišljenike. Ustavnom sudu su već stigle dve inicijative o ustavnosti novog zakona, jer misle da nije u skladu sa Ustavom. Te dve incijative jedna od Dveri, a druga od pokreta Živim za Srbiju – navela je ona.

“Opozicija zloupotrebljava koronavirus u političke svrhe”

Kada je reč o napadima i mešanju politike u borbu protiv epidemije, premijerka kaže da ona nema ništa protiv političkih borbi, sukobljavanja mišljenja, ali da je sada to po strani u većini zemalja sveta, jer opozicija ovako težak trenutak ne želi da koristi.

– Mislim da je to krajnja politička neodgovornost i licemerje, kao i zloupotreba epidemije u političke svrhe. Koristi se težak trenutak kada ne želimo da se bavimo ovakvim zloupotrebama i odgovaranjem na ovakve napade političkoj grupaciji okupljenoj oko Dragana Đilasa – kaže premijerka.

Ističe da država nema vremena da se time bavi jer se bavi životima ljudi.

– Kasnim na ovu emisiju jer sam sa SZO dogovarala sastanak sa njima, u 16h razgovaramo sa “Fajzerom” oko vakcine, juče smo razgovarali sa Rusima, posle emisije idem na sastanak sa Vučićem koji je u subotu pisao Si Đinpingu za kinesku vakcinu – kaže premijerka.

O vakcinama

Kada je reč o vakcinama, Brnabić kaže da na tome radi ceo državni tim, a da Vučić koristi sve svoje političke veze, kojima su na početku epidemije nabavljani respiratori, pa o njima danas ne brinemo.

– Pregovaramo i o proizvodnji neke od vakcine u Srbiji i zaista ne znam da bi neko mogao da da više od sebe, nego što mi dajemo u ovom trenutku. Radimo posao svim srcem, a Vučić nam je dao zadatak da pregovaramo sa svim partnerima. Specifični smo kao narod jer bi neko hteo da primi američku, neko kinesku, neko samo rusku vakcinu. Kako god bilo, mi želimo da našim građanima obezbedimo sve ove vakcine – kaže premijerka za “Novo jutro”.

“Ići ćemo na 25.000 testiranih za 24 sata. Dnevno na testove potrošimo oko 700.000 evra”

Kada je reč o zdravstvenom sistemu Srbije i navodima da je on “pukao”, Brnabić kaže da svaki ljudski život znači, a da joj brojevi preseka deluju strašno i užasno.

– Strašno je kada nam premine 45 ljudi, ali se i pored toga Srbija uspešno bori, ako se poredimo sa, recimo Severnom Makedonijom. Moramo da pogledamo i druge zemlje da bismo rekli “fenomenalno se borimo”. Obezbedili smo testove, bolničke krevete, neinvazivne respiratore, i naša smrtnost je manja. Hrvatska, u apsolutnim brojevima, ima više preminulih od Srbije, BiH koja je 2x manja od Srbije ima mnogo više preminulih od naše zemlje. Bugarska ima 3.814 preminulih o korone. Mi, s druge strane, imamo mnogo više testiranih od drugih zemalja i u to ulažemo velike resurse – kaže premijerka.

printscreen RTV Pink

Ana Brnabić

Podseća da se grade dve kovid bolnice u koje se ulaže 80 miliona evra, kupuje se zaštitna oprema, nabavljaju se lekovi… Trudićemo se, kaže, da idemo na preko 25.000 testiranih dnevno jer je to spas. Kod nas se, dodaje, na rezultat čeka 12 sati.

– Na 100.000 stanovnika imamo najviše urađenih testova u regionu, a druga posle nas je Slovenija. Samo na testove potrošimo nešto više od 700.000 evra dnevno – kaže premijerka.

Infrastrukturni projekti ne staju

Kada je reč o BDP-u, premijerka kaže da je bilo važno da se nastave infrastrukturni projekti, paralelno sa borbom protiv virusa, a pre svega projekti zdravstva.

– Pokrenut je projekat 1 milijarda evra u zdravstvu i svi su se tada smejali! Rast BDP znači rast plata, penzija i kvaliteta života. U ovom trenutku radimo na izgradnji KCS, radimo rekonstrukciju Infektivne klinike, radimo na izgradnji Dedinja 2, na izgradnji opštih bolnica u Prokuplju, Vranju, Smederevskoj Palanci, rekonstruišemo velike domove zdravlja poput onog u Valjevu i Novom Sadu, radimo na Tiršovu 2 za koju će u martu biti postavljeni temelji. U petak je potpisan ugovor za KCV – kaže Brnabić.

Ističe da je najmanje 15 gradilišta na teritoriji cele Srbije.

– Završićemo ovu borbu kao jača zemlja, sa jačim zdravstvenim sistemom. Teško je zdravstvenim radinicima, oni su sve dali nama i trudili smo se od 2015. da im pomognemo i damo im veće uslove i bolje plate – kaže premijerka.

Povećane su plate za 65 odsto specijalistima, medicinskim sestrama veće su 65 odsto više, “iako su i danas sramotno male”.

– Bilo je teško povećati ih jer smo bili suočeni sa bankrotom zemlje. Danas nam ti isoti koji su doveli do toga da medicinske sestre imaju 35.000 dinara, sada kažu da je sramota da imaju 55.000 dinara. Neverovatno je da neko uopšte sebi dopusoti takvu stvar. Kažu da te plate treba da su 1.000 evra! I treba, treba da su mnogo više, ali što to niste učinili? – zapitala je Brnabić.

Ističe da predsednik Vučić vidi širu sliku i da je snaga Srbije u timskom radu. Kaže da je video da će nama dve kovid bolnice biti potrebne u novembru i decembru i na vreme je pokrenuo projekat.

Na pitanje o naslovu u dnevnim novinama da je prognoza evropske banke nepovoljna i da ćemo imati pad od 3,5 odsto, Brnabić kaže da je izostavljeno to da će BDP biti najbolji, uprkos padu.

– Najveći broj zaraženih im je cena najboljeg BDP. To je, pritom, brutalna laž jer nemamo najveći broj obolelih u Evropi – kaže premijerka.

printscreen RTV Pink

Ana Brnabić
O pretnjama Dragana Đilasa

Na pitanje o pretnjama novinarima TV Pink, Brnabić kaže da, nažalost, ne tretiraju se svi novinari isto u Srbiji i za samozvanu elitu postoje građani prvog i drugog reda, pa i novinari.

– Niko od tih novinara i novinarskih udruženja se nije oglasio tim povodom i da pitaju ko je Đilas da definiše ko je novinar i ko je medij, a ko nije. Nikada dosad, pre ovog istupa Đilasa, nisam videla ili čula da neko otvoreno preti nekome ko čita vesti. I onaj ko čita vesti će da plati. Zamislite tu osvetoljubivost i tu osobu na vlasti! Zamislite tu slobodu medija i vladavinu prava – kaže premijerka.

Podsetila je da je Đilas proveo deset godina na vlasti i da svi znaju kako je tada izgledala sloboda medija.

– Tada niko nije znao ime Đilasovog brata, a danas je jedan istraživački medij otkrio njegovu ogromnu imovinu. Tada je to bila crvena linija. Tada je Vučić kao opozicija nije mogao da kaže šta radi Gojko Đilas, njegove firme, koje nekretnine ima… Tada se nije diralo u porodicu – kaže premijerka.

Ističe da se otad do danas promenila opozicija, koja danas nema ideje ni konstruktivne kritike.

Podseća da Marinika Tepić govori o naseljavanju migranata u Srbiju, da VS gaji marihuanu u Moroviću, da NBS ima spremne platne kartice za migrante…

– Oni nemaju pojma šta mi radimo, ne mogu ni da isprate šta radimo koliko radimo – kaže premijerka. Ideja je, kako kaže, da svaki dan lažu, opanjkavaju, optužuju… U martu i aprilu su, podseća, rekli da su mere restriktivne, da su lupali u šerpe, da su u junu upadali u Skupštinu, a da sada govore da mere treba da su restriktivne.

Ističe da će Srbija godinu završiti sa najvećim rastom u Evropi i da će imati najbolje rezultate u zdravstvu, koliko god teško i ružno zvučalo.

– Nismo mogli bolnicu da izgradimo za 40 godina, a sada gradimo dve za 4 meseca, a ovakve laži i kontradiktornosti otežavaju posao. Mi ćemo, ipak, da nastavimo da radimo svoj posao, neki oni nastave svoj… – rekla je premijerka.

Foto printscreen RTV Pink
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.