BRITANCI KRIVI ZA MASAKR NAD SRBIMA! VIDEO

Šef istrage terorističkog napada na autobus kod Podujeva otkrio jezive detalje

0 4,869

Penzionisani pukovnik Kanadske konjičke policije Džo Mekalister, koji je bio šef istrage terorističkog napada na autobus sa srpskim civilima u Podujevu pre 20 godina, konačno je otkrio pozadinu masakra za koji i dalje niko nije odgovarao.

 

– Obaveštajni tim policije Unmik imao je doušnike u terorističkim ćelijama OVK i od njih je dobio informacije da će najavljeni konvoj autobusa sa Srbima koji su išli na obeležavanje zadušnica, biti napadnut te 2001. godine. To je saopšteno Kforu i Britanci su dobili zadatak da obezbede maršrutu. Prema informacijama koje su mi prenete kada sam postao šef kriminalističke istrage, trebalo je da oni zaustave konvoj pre pregleda trase kretanja autobusa. Zašto to nisu uradili, postoje dve pretpostavke. Prva je da su pokušali da kontaktiraju vođu konvoja, ali nisu uspeli, a druga je da im je neko naredio da to ne urade. Šta god da se desilo, oni su odgovorni za pakao u Livadicama – rekao je Mekaliste za Novosti.

 

On objašnjava da je Unmikov obaveštajni tim, u čijem sastavu su bili Nemci, Britanci i Irci, te 2001. od svojih doušnika iz OVK dobio podatke da se sprema napad na autobuse sa Srbima. Dobili su dosta detalja, ali ne i podatak gde će tačno biti postavljena bomba.

– Britanska vojska koja je bila zadužena za pratnju autobusa “Niš ekspres” iz Merdara, ispostavilo se, nije uradila svoj zadatak, jer da jeste, lako bi primetila plitko zakopan eksploziv na putu – tvrdi Mekalister.

Printscreen/youtube/Nerasvetljeni zlocin

Napad da autobus sa srpskim življem dogodio se 16. februara 2001. godine i tada je u Livadicama kod Podujeva ubijeno 12 osoba, a 43 je ranjeno.

 

Pukovnik iz Kanade “zadužio” je slučaj kao najstariji kriminalistički inspektor. Seća se da je dan kasnije iz Peći došao u Livadice da preuzme istragu i da je bio šokiran, videvši da je Kfor za samo 24 sata asfaltirao krater nastao od postavljene bombe.

Uprkos očiglednoj sabotaži vojske, policajci Unmika uspeli su da pronađu opušak cigarete sa tragovima DNK Fljorima Ejupija na mestu odakle je aktiviran upaljač bombe, a nezvanične informacije da se radi o čoveku koji radi za CIA, stigle su odmah iz kriminalističke laboratorije u Nemačkoj.

– Ejupija i još dvojicu uhapsili su specijalci Kfora. Prvih 12 sati vojska je držala trojicu osumnjičenih i ispitivala ih, a tek posle toga, pristup smo dobili moj tim i ja. Te noći dogovorili smo strategiju istrage, a kada smo ujutro ponovo došli u prištinski zatvor, rečeno nam je da su zbog bezbednosti prebačeni u bazu “Bondstil”. Prema priči zvaničnika “Bondstila”, pobegao je tako što je u narandžastom kombinezonu isekao zaštitnu žicu i odšetao – istakao je Mekalister.

Na kraju je sklonjen sa istrage jer se, po svemu sudeći, približio istini.

 Kada sam uz pomoć svog doušnika pronašao četvrtog osumnjičenog za bombaški napad na autobus “Niš ekspresa” i priveo ga na razgovor, prebačen sam na drugi posao jer je ova informacija objavljena u medijima. I francuski oficir koji je vodio posebnu istragu o bekstvu Ejupija iz “Bondstila” naglo je napustio misiju. Uspeo sam, ipak, da makar jednog bombaša na Kosovu privedem pravdi – zaključio je Mekalister.Komentari

komentara

Izvor/Autor Republika.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.