Beograđani su odlučili su da dete gaje kao VEGETARIJANCA, a onda su naišli na ovaj problem u državnom vrtiću

0 4,961

Ne jedem meso iz ličnog ubeđenja, kao ni moja supruga i ćerke. Mi kao roditelji smo se raspitivali, razmatrali razne opcije i odlučili da nam mlađa ćerka od rođenja ne jede meso. U vrtiću joj to nije omogućeno”.

Ovako za “Blic” priča Nenad V., otac devojčice (5) koja pohađa u vrtić u okviru Predškolske ustanove “Dečji dani” na Starom gradu.

– U vrtiću su 4. septembra obustavili pripremu obroka za naše dete koje pohađa obavezno predškolsko obrazovanje. Prihvatili smo to i sutradan doneli hranu od kuće, ali nam je to zabranjeno da radimo – priča Nenad V, navodeći da u PU “Dečji dani” to pravdaju pravilnikom o ishrani dece.

Pravilnikom je predviđeno da izuzetak od propisanog jelovnika može napraviti u slučaju da je dete alergično ili iz verskih ubeđenja. Nenad V. kaže da mu je u “Dečjim danima” traženo da podnese pismenu evidenciju iz verske zajednice koju bi potom razmatrala nutricionistkinja, što roditelji nisu uradili, objašnjavajući da se tako direktno krši Zakon o crkvama.

– Ustanova koja treba da brine o našoj deci sprečava da ona budu zbrinuta i diskriminacijom pokušava da nas primora da dete ispišemo iz vrtića, iako je dete u obaveznom predškolskom obrazovanju – priča Nenad V.

Trenutno je, kaže, “vanredna situacija”, te supruga i on izlaze ranije s posla da bi dete na vreme ručalo kod kuće, gde i doručkuje pre polaska.

– Naravno, zakon bi trebalo da štiti decu od roditelja, ali vegetarijanstvo nema veze sa ugrožavanjem zdravlja – objašnjava ovaj otac koji 30 godina ne jede meso.

Pravilnik o ishrani dece u vrtićima, donet u maju, veoma je precizan
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Pravilnik o ishrani dece u vrtićima, donet u maju, veoma je precizan

Sa druge strane, iz PU “Dečji dani” kažu da zbog poštovanja novog pravilnika nije moguće detetu spremati poseban obrok.

– Zbilja se trudimo da maksimalno budemo fer i prema deci i prema roditeljima. Novi pravilnik je precizan i dozvoljava ustupke samo ako zdravstveni razlozi zahtevaju specijalan oblik dijete ili kada su u pitanju verska ubeđenja, ne i kada je dete vegetarijanac. Rekli smo da ćemo izaći u susret ako roditelji devojčice to što su usmeno rekli stave na papir. Moramo poštovati zakonske propise zbog inspekcije – objašnjava Jasna Vukliš, direktorka PU “Dečji dani”.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto PRIVATNA ARHIVA
Izvor/Autor Blic.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.