BEOGRAĐANI SE MASOVNO SELE U PANČEVO Stanovi su upola jeftiniji, ali to ni izbliza nije JEDINI RAZLOG

0 1,072

Da smo ostali na Vračaru da živimo, za istu sumu novca kupili bismo stan od 40 kvadrata, a u Pančevu smo kupili dvaput veći.

Beograd je blizu, a život nam je postao smireniji i jednostavniji”, pričaju Milica i Petar Radulović, Beograđani koji su se sa dvoje male dece preselili u susedni grad.

Petar i Milica odlučili su da se sa dvoje male dece presele sa Vračara u Pančevo pre svega da bi, kako su rekli, rešili stambeno pitanje.

Dvaput veći stan nego na Vračaru

– Dobili smo mnogo veći stan za istu sumu novca. Da smo ostali na Vračaru da živimo, za istu sumu novca kupili bismo stan od 40 kvadrata, a u Pančevu smo kupili dvaput veći. Takođe, savršeno nam odgovara blizina Beograda zbog posla, ali i zbog drugih društvenih i kulturnih događaja. Za samo 20 minuta stignemo do centra Beograda, brže nego većina ljudi koji žive u različitim delovima glavnog grada – pričaju Milica i Petar.

Za isti novac u Pančevu dva do tri puta veći stan nego u Beogradu
FOTO: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Za isti novac u Pančevu dva do tri puta veći stan nego u Beogradu

Slično motive za preseljenje u Pančevo iz novobeogradskih blokova imao je i A. I. koji se sa suprugom preselio u susedni grad.

Gradskim autobusom na posao

– Prodali smo veliki stan na Novom Beogradu, sinu kupili manji stan na Ledinama, a supruga i ja preselili smo se u Pančevo. Sa 23.000 evra, koliko smo imali na gomili, nismo mogli da kupimo stan u Beogradu, ali smo u Pančevu uspeli da kupimo odličan stan od oko 40 kvadrata. Sad putujem u Beograd na posao. Odem kolima do okretnice i vozim se gradskom linijom 108 – kaže ovaj rođeni Beograđanin, a novopečeni Pančevac.

Da njihovi primeri nisu usamljeni, potvrđuje i Đenđi Bevc, vlasnica jedne od agencija za promet nekretnina iz Pančeva.

– Beograđani sve češće kupuju stanove u Pančevu, jer je znatna razlika u ceni. Mnogi ostavljaju svoje stanove deci u Beogradu, a u Pančevu kupuju povoljne stanove na kredit koji je postao dostupan i primamljiv zbog niskih kamata. Beograđane, naročito starije, najviše privlači mirnoća u Pančevu, nema saobraćajnih gužvi, a ima vojvođanske ležernosti – kaže za “Blic” Đenđi Bevc.

Za prosečan stan od 55 kvadrata potrebno od 25.000 do 45.000 evra: Centar Pančeva
FOTO: D. PERIŠIĆ / RAS SRBIJA
Za prosečan stan od 55 kvadrata potrebno od 25.000 do 45.000 evra: Centar Pančeva

Prosečan stan od oko 55 kvadrata u Pančevu se može kupiti i za 25.000 do 45.000 evra, dok je za stan iste veličine u Beogradu potrebno i do triput više novca, navode iz agencija za nekretnine.

– Cene zavise od lokacije, spratnosti i, naravno, od toga koliko su sređeni. Najtraženija lokacija u Pančevu je naselje Tesla, pa tek onda centar. U proseku, dvosoban stan u Pančevu od 56-57 metara kvadratnih može se kupiti po cenama od 30.000 do 35.000 evra. U Beogradu su cene takvih stanova od 50.000 do 90.000 evra. Kvadrat u novogradnji u Pančevu je 750 evra, mada ima i luksuznijih od 1.000 evra po kvadratu – kaže Đenđi Bevc.

 

Mirniji tempo i nema nervoze oko parkinga

Mirniji životni tempo kao prednost ističu i Milica i Petar Radulović.

– U Pančevu nema gužve, niti prevelike buke. Na Vračaru smo parking tražili po pola sata. Sve usluge, od obućara preko frizera, duplo su jeftnije nego u prestonici. I kada šetamo sa decom mnogo je jednostavnije jer Vračar je natrpan parkiranim vozilima po uskim trotoarima gde je pravo mučenje gurati dečja kolica. Zelenih površina je malo i do većinu morate kolima ili prevozom. U Pančevu imate najlepše lokacije za šetnju i igru, kao što su Gradski park, Tamiški kej, Narodna bašta… Zadovoljni smo jer nam je život postao smireniji i jednostavniji – zaključuju Radulovići.

Mirniji život sa dosta prostora za decu
FOTO: D. PERIŠIĆ / RAS SRBIJA
Mirniji život sa dosta prostora za decu

Aleksandra je iz Pančeva, suprug joj je Beograđanin, godinama su živeli u Beogradu, pa su odlučili da se ipak vrate u njen rodni grad. Uz sve pobrojano, Aleksandra ističe i niže troškove života, kao i više kvalitetnog vremena provedenog sa ćerkom.

 

Jeftiniji troškovi života

– Porodična pica, recimo, nije 1.800 dinara kao na Vračaru, nego 800 dinara. Osim toga, i vrtić je bio jeftiniji, jeftiniji su pregledi kod privatnog lekara, igraonice i prostori za proslavu rođendana… Škola je našoj ćerki baš blizu kuće, a muzička škola joj je na 15 minuta peške, pa i tamo ide sama. Osim toga, vikendi u Pančevu uopšte nisu dosadni. Ima predstava, ima filmova, a i kafa s drugaricama zakaže se mnogo lakše nego dok smo bili u Beogradu. Ako baš hoćete u provod u Beograd, i taksi je mnogo jeftiniji nego do mnogih beogradskih naselja – kaže Aleksandra.

Na pitanje da li su se pokajali odgovara odrično.

– U Beogradu nam je bilo dobro, a ovde nam je sjajno – zaključuje ona.

 

Ovo su najsukplje nekretnine u Beogradu

sorti_biznis_najskuplje_nekretnine_vesti_blic_safe_sto_SD02_ree_ree_ree

 

Bolje i za podstanare

Slične prednosti u Pančevu vidi i Mladen Regodić, asistent na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

– Supruga i ja smo živeli kao podstanari u stanu od 80 kvadratnih metara na Bežanijskoj kosi, koji smo mesečno plaćali oko 250 evra. Ona je dobila posao u Pančevu i to je bio glavni razlog da se i preselimo, da bi joj posao bio bliži. U tom trenutku nismo bili svesni koliko je drastično jeftiniji život nego u prestonici. Definitivno nam je bolje nego u Beogradu, nema nigde gužvi, do bilo koje lokacije možemo peške i imamo više vremena za druge stvari. Pančevo, iako je manji grad, ima sve što nam je potrebno, kao i Beograd, bar sada dok nam je dete malo. Najviše nas je oduševilo kada smo se preselili u opremljen renoviran stan od 55 kvadrata, koji plaćamo dvaput manje nego kada smo bili Beograđani – kaže Regodić.Komentari

komentara

Foto SHUTTERSTOCK / RAS / SHUTTERSTOCK
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.