BEOGRAĐANI, ČUVAJTE SE: Virus od kojeg se POVRAĆA noću i do 20 PUTA stigao u naš grad!

Temperatura, kašalj, dijareja, povraćanje i do 20 puta tokom noći, simptomi su zbog kojih su poslednjih dana pune čekaonice beogradskih domova zdravlja.

Povećan sekret iz nosa prvi je pokazatelj koji nagoveštava da vas je napao virus. sve počinje od slivanja sekreta iz nosa u ždrelo, što se manifestuje kašljem.

– U poslednje vreme se javlja veliki broj ljudi. Uglavnom su to respiratorni problemi, odnosno problemi gornjih disajnih puteva – kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ ”Čukarica”.

– Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni – poručuje dr Jonev i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.

Međutim, pored respiratornog, Beogradom vlada i stomačni virus čiji su simptomi daleko neprijatniji.

– Roditelji su se žalili kako im deca povraćaju i do 17-18 puta tokom noći. Čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka, imaju mučninu. Ako uzmu bilo kakvu tečnost, čak i u minimalnim količinama, odmah je povrate – priča dr Jonev dodajući da ovo učestalo povraćanje traje dva, a kompletan oporavak do deset dana.

profimedia-0107290319
Dr Dragana Trifunović Balašević, direktor DZ “Zvezdara” potvrđuje da ima povećanog broja pacijenata, ali kaže da su zbog kontakta sa bolesnima, i sami lekari na udaru virusa.

– Mnogi se žale na stomačne i respiratorne probleme. Dosta mojih kolega se takođe razbolelo, tako da smo počeli da dolazimo sa zaštitnim maskama preko usta – dodaje dr Trifunović Balašević.

Ona naglašava da je najbitnije da se unose velike količine tečnosti i vitamin C u organizam, te da se izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi.

SD

Komentari su zatvoreni.