Beograd dobija toranj od 75 metara za manje od godinu dana

Stari toranj koji je izgrađen pre 60 godina ima 41 metar

0

Novi kontrolni toranj SMATSA na Aerodromu “Nikola Tesla” trebalo bi da bude završen za godinu dana.

 

To je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je obišla je radove. Kako je kazala, srpsko nebo jeste sigurno, ali da bi tako ostalo potrebna su nova ulaganja.

Ističe da će novi toranj podržati s jedne strane otvaranje novih destinacija, a sa druge strane, ulaganja u nove aerodrome.

Mihajlović je rekla da osim Aerodroma “Nikola Tesla” koji je, kako kaže, aerodrom u usponu sa mogućnošću da se razvija u narednom periodu zahvaljujući koncesionaru “Vansi”, koji planira da uloži 700 miliona evra, Srbija ima i druge aerodrome.

Među njima su i aerodrom u Kraljevu koji bi trebalo da postane, kaže ona, najveći kargo aerodrom u regionu, zatim niški aerodrom koji je država uspela da podigne od niskoprofitnog do aerodroma koji je prošle godine imao 440.000 putnika.

– Svi ovi aerodromi traže novi moderan toranj koji se trenutno gradi na aerodromu u blizini SMATSA – rekla je ona i izrazila nadu da će radovi biti završeni na vreme.

Kaže da će visina tornja biti 75 metara dok, ukazuje, stari toranj koji je izgrađen pre 60 godina ima 41 metar.

 

Visina novog tornja govori o tome kako se razvija vazdušni saobraćaj u našoj zemlji, a naročito prethodnih godina – rekla je ona.

Vazdušni saobraćaj u Srbiji, dodala je ona, posluje po svim evropskim standardima, a činjenica da je on deo Evrope i sveta jesu, ukazuje, povećanje broja destinacija Er Srbije sa tridesetak na 62, kao i direktan let za SAD koji je uspostavljen 2015. godine.

Ističe da je to rezultat velikog rada i ulaganja države u vazdušni saobaćaj, te dodala da i SMATSA ima svoj investicioni program koji je vredan 120 miliona evra.

Mihajlović dodaje da su deo tog investiconog programa i toranj koji se trenutno gradi na beogradskom aerodorumu, kao i toranj koji će se graditi na aerodromu u Nišu, a čija izgradnja se očekuje u trećem kvartalu sledeće godine.

Foto TanjuG/Press MGSI/Zoran Petrović
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.