Beograd dobija novo gradsko preduzeće za izgradnju metroa, evo kako će se zvati

0 3,718

Reč je o poslu vrednom više od tri milijarde evra, od čega će samo izgradnja prve linije metroa koštati skoro 1,3 milijarde evra

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o osnivanju javno komunalnog preduzeća “Beogradski metro i voz”koje će se baviti izgradnjom i obavljanjem prevoza putnika metroom i razvojem gradske železnice.

Preduzeće je osnovano, kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jer smo se približili početku izgradnje metroa.

 

– Izgradnja metroa je dugoročan i kompleksan posao koji zahteva zaista veliko angažovanje svih resursa grada, jer je to najvažniji posao koji ćemo imati u narednim decenijama – rekao je Vesić na sednici Skupštine grada.

Reč je, kako je naveo, o poslu vrednom više od tri milijarde evra, od čega će samo izgradnja prve linije metroa koštati skoro 1,3 milijarde evra. Pojasnio je da su planirane dve linije metroa – prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, a druga od Zemuna do Ustaničke ulice, s tim što će jedan krak druge linije ići prema ulici Jurija Gagarina.

Plan za linije metroa, Foto: Beoinfo

Prva linija će biti duga 22 kilometra, a druga 20, precizirao je zamenik gradonačelnika.

– Istovremeno sa izgradnjom metroa mi širimo mrežu gradske železnice – rekao je Vesić i dodao da će BG voz zajedno sa metrom biti jedinstven sistem.

Podsetio je da trenutno imamo dve linije BG voza i dodao da su u planu linija koja treba da poveže Surčin i aerodrom “Nikola Tesla”, kao i linija koja treba da poveže Žarkovo i Karaburmu.

Osim toga, planirane su i linije za Lazarevac i Mladenovac.

– Onog časa kada povežemo Lazarevac i Mladenovac sa Beogradom u smislu da ljudi koji tu žive svakih 10, 15 minuta imaju voz kojim mogu doći do centra Beograda, onda možemo da kažemo da su oni ravnopravni građani Beograda – zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs/RTS)VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto Tanjug/Jaroslav Pap
Izvor/Autor Telegraf.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.