Beograd će dobiti 54 fontane! Evo gde će se tačno nalaziti

Građani će u roku od približno mesec dana videti novi bulevar, koji će spajati Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića

Beograd će dobiti 54 fontane na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i to na mestima koja sada izgledaju zapušteno, poput kružnih tokova na Novom Beogradu i kod Bogoslovije, odnosno Topčiderske zvezde. To neće biti fontane poput one na Slaviji u smislu veličine, ali će biti na mestima na kojima ih do sada nije bilo, rekao je gradski menadžer Goran Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

OBELEŽENA 151. GODIŠNJICA PREDAJA KLJUČA BEOGRADA: Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu

On je rekao da će fontane biti izgrađene u narednih nekoliko godina i naglasio da je u pitanju deo kontinuiranih napora da se ulepša grad, poput sređivanja fasada i samog centra grada.

– Važno je istaći da će svaka prigradska opština takođe dobiti po jednu fontanu, jer građani Obrenovca, Lazarevca, Grocke i ostalih prigradskih opština zaslužuju da im se ulepša okruženje – rekao je Vesić.

Beograd će dobiti 54 fontane na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića /Foto: Telegraf

NOVI BULEVAR

On je istakao da radovi na projektu “Beograd na vodi” teku po planu. Za nas je posebno važno, naveo je gradski menadžer, da će građani u roku od približno mesec dana videti novi bulevar, koji će spajati Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića.

– To je bulevar koji će na inicijativu predsednika Vučića nositi ime bivšeg američkog predsednika Vudroa Vulsona, koji je u vreme Prvog svetskog rata učinio mnogo za Srbiju. Ove godine, 28. juna, biće 100 godina od kako je Vilson proglasio Vidovdan 1914. godine Srpskim danom u Americi. Tog dana se srpska zastava vijorila nad Belom kućom i ovo je pravi način da mu se zahvalimo za sve što je uradio za srpski narod – dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, građani mogu da vide da se prve dve kule u Beogradu na vodi završavaju, da se treća i četvrta grade, da se gradi tržni centar i Kula Beograd u okviru koje će biti “Sent Ridžis hotel”.

– Pored Brankovog mosta takođe počinje izgradnja hotela. Radiće se i rekonstrukcija hotela “Bristol”, a građani koji prolaze preko mosta Gazela vide da su radovi već sada praktično u visini mosta. Beograd na vodi je najveći i najvažniji projekat za Beograd, jer predstavlja investiciju od 3.5 milijarde evra. To je najvažiniji projekat po pitanju budućeg razvoja grada, a lično ga je inicirao predsednik Vučić.

– Beograd na vodi je važan i za Srbiju, a obezbediće srpskoj prestonici mesto na investicionoj mapi Evrope. Posledica toga će biti dolazak novih investitora, a Beograd na vodi je omogućio da velike infrastrukturne projekte, koji su decenijama bili na čekanju, pokrenemo sa mrtve tačke – naglasio je gradski menadžer.

Fontane u Beogradu, plan/Foto: Promo

ŽELEZNIČKA STANICA NA NOVOM MESTU

On je podsetio da se Železnička stanica seli na prokop, da će železnička pruga do kraja godine biti izmeštena iz centra grada, kao i da su započeti su radovi na izgradnji nove autobuske stanice na Novom Beogradu.

– Sve su to radovi koji će biti realizovani zahvaljujući projektu Beograd na vodi. Podsetiću da je prošle godine izdato građevinskih dozvola za preko milion kvadrata, što je rekord u novijoj istoriji Beograda, koji je očigledno postao veliko gradilište i grad kranova, na šta smo posebno ponosni – rekao je Vesić.

Prošle godine projektom “Mreža škola” stvoreno 1.500 mesta u vrtićima/Foto-ilustracija: Pixabay

VRTIĆ ZA PREDUZEĆA SA VIŠE OD 1000 ZAPOSLENIH

Govoreći o situaciji u vrtićima, odnosno rešavanju problema sa listama čekanja, Vesić je najavio da će Grad Beograd u narednom periodu uraditi sve da gradska javna preduzeća sa više od 1.000 zaposlenih u krugu preduzeća imaju vrtić.

– Na taj način ćemo olakšati život majkama i roditeljima uopšte, jer će moći da ih povedu sa sobom kada krenu na posao. Tako ćemo smanjiti listu čekanja u mnogim opštinama. Prošle godine smo projektom “Mreža škola” stvorili 1.500 mesta u vrtićima, adaptacijom prostorija u osnovnim školama. Pre nekoliko godina smo u sistem uveli privatne vrtiće, a ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da vrtić sada mnogo manje košta nego pre četiri godine.

– Naš je cilj da nijedno dete ne čeka mesto u vrtiću na teritoriji grada Beograda i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina ostvariti taj cilj. Nadam se da će naš primer sa vrtićima u javnim preduzećima slediti i republička preduzeća – zaključio je Vesić.

 

Foto Promo
Izvor/Autor Telegraf.rs

Komentari su zatvoreni.