BANKE OPET STOPIRAJU KREDITE NA DVA MESECA

Budite oprezni, posle toga veće rate

0

Radi ublažavanja posledica pandemije korone, NBS je omogućila novi moratorijum od 1. avgusta, pa će banke od oktobra obračunatu kamatu pripisati preostalom dugu.

Narodna banka Srbije omogućila je građanima i privredi novi moratorijum – dodatnu pauzu u otplati kredita u trajanju od dva meseca počevši od 1. avgusta, ali dužnici koji još nisu isplatili rate za jul mogu da ih odlože do oktobra.

Teče kamata

Kao i za vreme prethodnog zastoja u otplati, banke će i ovog puta obračunavati redovnu kamatu koja će po prestanka moratorijuma biti ravnomerno raspoređena na period otplate, pri čemu se period otplate produžava za period trajanja moratorijuma, saopštila je NBS. To suštinski znači da će rate posle moratorijuma biti povećane.

Izvršni odbor NBS je na jučerašnjoj vanrednoj sednici usvojio propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga. U skladu s tim propisima, dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. do 30. septembra 2020, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

Mogućnost ne obaveza

– Na prvi udar pandemije NBS je reagovala efikasno i odlučno, omogućivši građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca. O značaju i pravovremenosti ovakve odluke, govori činjenica da je preko 90% dužnika koristilo ovu mogućnost – istakla je guverner Jorgovanka Tabaković i dodala:

– S obzirom na to da vanredna zdravstvena situacija i dalje traje, NBS je donela odluku o pružanju mogućnosti dodatnog predaha građanima i privredi u otplati obaveza ispunjavajući time i zakonom definisani cilj očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Iz NBS navode da su banke dužne da građanima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula ponude zastoj u otplati obaveza, nakon čega klijenti imaju 10 dana tu ponudu odbiju, u suprotnom će se smatrati da su ponudu prihvatili

Prethodni moratorijum u otplati svih kredita, pa i kamata na dozvoljeni minus, kartice i ostala zaduženja, važio je od 31. marta do kraja juna. Od 1. jula, rate za one koji nisu odbili moratorijum uvećane su za kamate tokom tri meseca moratorijuma i raspodeljene na ostatak duga. Tako je, primera radi, za keš kredit od 500.000 dinara mesečna rata povećana za 200 dinara. Ukoliko se klijent odluči da prihvati i ovaj dvomesečni moratorijum, rata će mu biti dodatno veća za 134 dinara. Znači, nakon prvog moratorijuma kredit je ukupno skuplji za 9.600, a nakon prvog i drugog skuplji za 15.630 dinara.

LJUBOMIR MADŽAR KO NE MORA, DA NE PRIHVATI

l Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Kurir da je ovo svakako dobra vest za dužnike.

– Za dužnike je ovo bez sumnje olakšavajuća okolnost. Pritom, onaj kome ne odgovara ili nema potrebu da pauzira otplatu, svakako ne mora da prihvati tu mogućnost. U pitanju je samo mogućnost više, što je plus za dužnike i stvar koja će im olakšati položaj – smatra Madžar.

FOTO: NEBOŠA MANDIĆ

Primer otplate kredita nakon moratorijuma

 • Keš kredit od 500.000 dinara
 • Uzet na rok 60 meseci
 • Kamata 9%
 • Otplaćeno 12 meseci
 • Mesečna rata 10.380

Prvi moratorijum (april, maj, jun)

 • Rata veća za 200
 • Nova rata je 10.580

Drugi moratorijum (Avgust, septembar)

 • Rata će biti uvećana za dodatnih 134
 • Nova rata biće 10.714

Ukupno banci otplaćeno:  

 • Bez moratorijuma 622.800
 • Prvi moratorijum 632.400
 • Oba moratorijuma 638.430

Na šta se primenjuje  

 • na kredite
 • dozvoljeni minus
 • kreditne kartice
Foto Shutterstock
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.