BAJDEN VRAĆA OBAMINE LJUDE NA VISOKE POLOŽAJE!

0

Pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa probile su kordon i upale sinoć u Kapitol, tom prilikom četvoro je ubijeno, dok je više od 50 osoba uhapšeno. Ima povređenih policajca, a gradonačelnica je proglasila vanredno stanje

 

U toku je sednica kongresa na kojoj se očekuje potvrda pobede Džoa Bajdena na američkim izborima.

12:55 Bajden nominovao Garlanda za državnog tužioca

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden nominovao je danas sudiju saveznog apelacionog suda Merika Garlanda za sledećeg državnog tužioca (ministra pravde).

Bajden je istakao da će Garland i još troje pravnika koje je izabrao za visoke položaje u Ministarstvu pravde “vratiti nezavisnost pravosuđu i poverenje u vladavinu prava”, prenosi AP.

Garland je svojevremeno bio kandidat Baraka Obame za Vrhovni sud, a trenutno obavlja posao sudije američkog Apelacionog suda za okrug Kolumbija, u kome se nalazi Vašington.

Obama ga je nominovao za Vrhovni sud dok je Bajden bio potpredsednik, ali američki Senat pod kontrolom republikanaca tada je odbio da održi saslušanja o nominaciji.
10:02 Tramp: Tranzicija vlasti 20. januara biće u skladu s propisima

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas, u prvom reagovanju nakon što je Kongres potvrdio pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, da će tranzicija vlasti 20. januara biti obavljena u skladu sa propisima.

Tramp je rekao da odluka Kongresa “predstavlja kraj “najvećeg prvog mandata” u predsedničkoj istoriji.

Tanjug

Donald Tramp

– Iako uopšte nisam saglasan s ishodom izbora i činjenice me podupiru, ipak će doči do uredne tranzicije 20. januara – naveo je Tramp, prenosi CNN.

On je dodao da je uvek govorio da će nastaviti borbu kako bi se osigurali da se broje samo legalni glasovi.

– Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom – rekao je Tramp.

Kongres je danas potvrdio, brojanjem glasova elektorskog koledža, da je Džozef Bajden novi predsednik SAD.

9:43 Kongres potvrdio pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima

Novi predsednik SAD je Džo Bajden, nakon što je danas Kongres potvrdio elektorske glasove, javio je CNN.

Tanjug/AP

Posle prekida zbog nereda koje su juče na Kapitol hilu izazvale pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa, članovi Predsedavajućeg doma i Senata su se vratili u Kongres i nastavili prebrojavanjem glasova.

Bajden je pobedio rezultatom 306:232.

9:33 Umalo tuča među republikancima

Dva člana Predstavničkog doma su se sukobili nasred parlamenta nakon što su imali razmimoilaženja oko toga da li da se izbace iz zapisnika primedbe drugih članova.

Počelo je kada se republikanac iz Virdžinije Morgan Grifit usprotivio rečima demokrate iz Pensilvanije Konoru Lambu tokom rasprave o glasovima Elektorskog koledža iz Pensilvanije, preneo je CNN.

U priču su se uključili republikanci Endi Haris i Kolin Olred, koji su vikali jedan na drugog “sedi dole” – “ne, sedi ti dole”.

Potom su se našli u klinču, a bar desetak drugih članova je ustalo sa poslaničkih mesta i razdvojila ih – Al Loson sa Floride, Džejmi Raskin iz Merilenda i jedan stariji član osoblja demokrata su pomogli da ne dođe do tuče.

Brzo je ušlo naoružano obezbeđenje i ostalo u sali iz predostrožnosti.

9:23 Vanredno stanje do 21. januara

Gradonačelnica Vašingtona Murijel Bauser je produžila vanredno stanje do 21. januara, uz podršsku njujorške Nacionalne garde, koja će biti postavljena po gradu nakon velikih nereda u kojima su nastradale četiri osobe.

Tanjug/AP

Naređenje gradonačelnice će biti na snazi dok novi predsdednik Džo Bajden ne položi zakletvu, tačnije, do dana nakon inauguracije.

– Juče su protesti po Prvom amandmanu postali nasilni. Mnoge osobe su došle u glavni grad naoružane kako bi učestvovale u nasilju i razaranju. Ispaljivali su hemijske supstance, cigle, boce i pucali iz pištolja – rekla je ona, a preneo Indipendent.

8:50 Demokrate traže opoziv Trampa, društvene mreže brišu njegove objave

Ilhan Omar, demokratska članica Predstavničkog doma, najavila je danas da će sastaviti predlog o opozivu predsednika Donalda Trampa, nakon što je on pozvao svoje pristalice da se bore da preokrenu njegov poraz na izborima, i to samo 13 dana uoči zakazane inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena

– Ne možemo mu dozvoliti da ostane na položaju, radi se o očuvanju naše Republike i moramo da ispunimo svoju zakletvu – poručila je na Tviteru Ilhan Omar, iako su preostale još samo dve nedelje pre nego što novoizabrani predsednik Bajden preuzme dužnost.

Aleksandrija Okasio-Kortez, takođe demokrata iz Predstavničkog doma i članica grupe liberalnih zakonodavaca, koje često napada predsednik Tramp, ponovila je poziv Ilhan Omar tvitom koji se sastojao od samo jedne reči – “opoziv”, preneo je Glas Amerike.

Šef velike americke poslovne grupe koja predstavlja 14.000 kompanija, ukljucujuci Ekson Mobal, Fajzer i Tojota Motor Korporejšnm Džej Timons pozvao je visoke americke zvanicnike da razmotre smenu predsednika Donalda Trampa sa položaja nakon što su pristalice odlazećeg predsednika sinoć upale u zgradu Kongresa.

Timons je izjavio da je Tramp “podsticao nasilje u pokušaju da ostane na vlasti i da svaki izabrani lider koji ga brani, krši svoju zakletvu na poštovanje Ustava i odbacuje demokratiju radi anarhije.”

Dodao je da bi potpredsednik Majk Pens trebalo da razmotri pokretanje 25. amandmana radi očuvanja demokratije.

Društvena mreža “Tviter” na kojoj se aktuelni američki predsednik često oglašava i na kojem je pozvao demonstrante da ne ulaze u Kapitol, obrisao je poslednje dve njegove objave.

TwitterPrintscreen/realDonaldTrump

Tviter briše Trampove objave

Pomenuti 25. amandman predviđa da se predsednička ovlašćenja prenesu na potpredsednika ako njegov kabinet zaključi da predsednik iz fizičkih ili mentalnih razloga nije u stanju da obavlja svoj posao, dodaje Glas Amerike.

Da bi se to dogodilo neophodno je da potpredsednik i većina kabineta proglase predsednika nesposobnim da obavlja svoju dužnost.

U slučaju da predsednik odbaci te tvrdnje, onda je neohodno da dve trećine Predstavničkog doma i Senata glasaju da postave potpredsednika na celo države.

I dok je 25. amandman nekoliko puta korišćen od kada je usvojen 1967. godine, nikad nije pokrenuta ovakva vrsta procedure da se predsednik smeni.

Tramp je već jednom opozvan u Predstavničkom domu, 2019. godine, po optužbama da zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa i tako postao treći američki predsednik koji je opozvan u donjem domu Kongresa.

Printskrin video

Za prvu tačku predloga, zloupotrebu položaja, glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197.

Druga tačka, opstrukcija Kongresa, usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

U februaru ove godine, gornji dom Kongresa, Senat, odbio je opoziv Trampa.

Za prvu tačku za je glasalo 48, a protiv 52, a za drugu tačku je glasalo 47, a protiv 53.

Foto Tanjug/AP Printscreen
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.