Bahati investitor niže spratove bez dozvole! Tačno je, izgradio sam sprat više! Evo šta će da uradi, a neće ga srušiti…

Foto: dado Đilas
0 56,214

Kurir nastavlja da razotkriva nelegalnu gradnju po Beogradu!

 

U beogradskoj opštini Voždovac u Ulici Bose Milićević, u neposrednoj blizini FPN i Fakulteta organizacionih nauka, na veoma uskom prostoru između zgrada i marketa niče šestospratnica. To možda i ne bi bio problem da na gradilišnoj tabli ispred objekta nije naznačeno drugačije.

Ovaj stambeni objekat ima građevinsku dozvolu, ali samo za suteren, prizemlje, četiri sprata i potkrovlje! Kao investitor radova, koji su počeli u maju, a predviđeno je da se završe u martu sledeće godine, naznačeno je građevinsko preduzeće “Veliki kolektiv”.

Predrag Obradović, vlasnik ove kompanije, priznao je za Kurir da je premašio predviđenu spratnost.

– Tačno je, izgradio sam sprat više. Uradiću prenamenu tog prostora i pretvoriti ga u tavan. Poslaću to što pre opštini Voždovac da se legalizuje. Tavan će zatim biti povezan sa donjim spratom i to će biti dupleks. Nisam mogao u startu i za to da dobijem građevinsku dozvolu, moglo je maksimalno na četiri sprata plus potkrovlje. Na tu građevinsku dozvolu čekao sam godinu i po, ja sam pošten čovek i sve sam pošteno platio, a ovo ćemo ispraviti što pre – rekao je Obradović za Kurir.

FOTO: DADO ĐILAS

U opštini Voždovac, na čijoj katastarskoj parceli se nalazi zgrada, uputili su nas na Grad Beograd, čije su službe izdale dozvolu, a zadužene su i za inspekcijski nadzor.

– Objekat se gradi na osnovu građevinske dozvole koju je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, pa shodno tome, inspekcijski nadzor nad izgradnjom istog obavlja Sekretarijat za inspekcijske poslove, Odsek za građevinsku inspekciju – stoji u dogovoru koji potpisuje glavna građevinska inspektorka Aleksandra Radojčić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će izmene Zakona o ozakonjenju omogućiti Beogradu da se brže i lakše izbori sa bespravnom gradnjom i istakao da će ubuduće bespravni objekti moći da se ruše odmah posle drugostepene odluke. Novina je i da će ubuduće i vlasnik parcele na kojoj je bespravni objekat odgovarati krivično.

 

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić istakao je da je još od 2015. zakonom predviđeno da moraju da se sruše svi objekti bez građevinske dozvole i bi sada to trebalo i da se omogući.

 

– To je krivično delo i onaj koji je to radio mora da odgovara. Masa divljih objekata je napravljena na crno, posle donošenja Zakona o ozakonjenju objekata u novembru 2015, pošto su investitori koristili rupu u zakonu i dali bespravno građene objekte na ozakonjenje. Dok je objekat u procesu ozakonjenja ne sme da se dira i bespravna gradnja je mogla godinama da se hendluje i rasteže – rekao je Rodić i podestio da se izmenama uvodi i krivična odgovornost ne samo za investitora, već i za izvođača radova, ako je znao da radi na crno, odnosno bez građevinske dozvole.

Skupština danas o zakonu
Efikasnija borba protiv divlje gradnje

Skupština Srbije danas će razmatrati izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju objekata, o čemu je Kurir već pisao. Ministarstvo građevine je najavilo da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora, koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

 

 

Gradski sekretarijat
Naređeno da se ukloni peta i šesta etaža

 

– Investitor radova poseduje građevinsku dozvolu kojima se odobrava izgradnja jednostrano uzidanog stambenog objekta, spratnosti Po+P+4. Imajući u vidu da je investitor u toku izgradnje odstupio od građevinske dozvole, naređeno mu je rešenjem od 31. avgusta da ukloni petu i šestu etažu, izgrađenu suprotno navedenoj dozvoli. Postupak inspekcijskog nadzora je i dalje u toku – navodi su u odgovoru Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda.

 

Zvezdara
Još nije srušena nelegalna zgrada

 

Stambena zgrada u izgradnji u Ulici Svetog Nikole 30 na Zvezdari podignuta je nelegalno i Gradska opština Zvezdara donela je rešenje o zatvaranju ovog gradilišta nedaleko od Novog groblja i Aleje velikana još 25. septembra. Tri dana kasnije, Sekretarijat za inspekcijske poslove dobio je od građevinske inspekcije ove lokalne samouprave i rešenje o uklanjanju objekta. Međutim, ova petospratnica sa potkrovljem i dalje sablasno stoji i ništa se po ovim rešenjima ne preduzima.

FOTO: DADO ĐILAS


VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto Dado Đilas
Izvor/Autor Kurir.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.