Austrija: Najviše neželjenih dejstava od AstraZeneke Cepivom. Montgomeri: Ne vakcinisati medicinsko osoblje

0 5,834

Cepivom AstraZeneka vakcinisano je 3.961 lice, a prijavljeno je 59 neželjenih efekata .Većina je navelo da je imalo glavobolju, temperaturu, umor, bolove na mestu uboda, bol u mišićima, mučninu, groznicu…

 

Prema Saveznoj službi za bezbednost u zdravstvu Austrije (BASG), najviše neželjenih efekata vakcina, koje su trenutno u toj zemlji na raspolaganju, izazivaju cepiva kompanije AstraZeneka. Takođe, predsednik Svetskog lekarskog saveza Frank Ulrih Montgomeri smatra da medicinsko osoblje ne bi trebalo vakcinisati cepivom AstraZeneka.

Vakcina AstraZeneka izaziva neželjene efekte u 14,9 slučaja na 1.000 vakcina, prenosi Tanjug.

Poređenja radi, kod vakcine Biontek-Fajzer to je slučaj kod 3,79, a kod Moderne 5,71. Vakcinama “Biontek-Fajzer” do sada je u Austriji vakcinisano 365.039 ljudi, a kod 1.384 prijavljeni su neželjeni efekti.

Vakcinom Moderna imunizovano je 8.057 lica i prijavljeno je 46 neželjenih efekata.

Cepivom AstraZeneka vakcinisano je 3.961 lice, a prijavljeno je 59 neželjenih efekata.

Neželjeni efekti bili su pretežno slabe prirode. Većina je navelo da je imalo glavobolju, temperaturu, umor, bolove na mestu uboda, bol u mišićima, mučninu, groznicu…

Upadljivo je da je kod AstraZeneke prijavljena temperatura kao najčešći neželjeni efekat.

U više bolnica širom Austrije medicinsko osoblje odbija da primi vakcinu AstraZeneka, kako zbog neželjenih efekata, tako i zbog navodnog slabijeg dejstva, pre svega protiv novih sojeva.

Montgomeri: Medicinsko osoblje ne vakcinisati AstraZenekom

Predsednik Svetskog lekarskog saveza Frank Ulrih Montgomeri smatra da medicinsko osoblje ne bi trebalo vakcinisati cepivom AstraZeneka.

Montgomeri je, za nemački dnevnik “Rajniše Post”, kazao da je to cepivo sigurno kao i ostale vakcine, ali se ne može ignorisati manja delotvornost.

– Smatram da osobe sa većim rizikom infekcije, među koje spadaju medicinsko osoblje i negovatelji, treba vakcinisati delotvornijim cepivom –  naglasio je on.

Montgomeri je kazao da razume medicinsko osoblje koje odbija vakcinaciju AstraZenekom.

Kada je reč o mlađim ljudima, koji imaju manji rizik od težih oboljenja nakon infekcije, smatra da mogu da profitiraju cepivom AstraZeneka.

Montgomeri traži mogućnost izbora kojim cepivom se građani žele vakcinisati.

– Mora postojati mogućnost izbora vakcine, kako bi ostala visoka spremnost na imunizaciju – rekao je predsednik Svetskog lekarskog saveza.Komentari

komentara

Foto Tanjug/AP
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.