Ana Brnabić u jutarnjem programu na Euronjuzu o uspehu u nabavci vakcina

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je danas u jutarnjem programu kanala Euronjuz o vakcinaciji u Srbiji, a glavna tema razgovora je bio uspeh koji je Srbija postigla po pitanju nabavke vakcina i imunizacije građana.

 

Brnabićeva je istakla da je Srbija od samog početka bila uključena u sve procese koji se tiču nabavke vakcina.

 

Od samog početka smo učestvovali i u programu ‘Kovaks’ (SZO), ali smo na vreme shvatili da bi bilo pametno da pristupimo bilateralnim razgovorima sa drugim zemljama koje proizvode vakcine – rekla je Brnabićeva. Istakla je da je Srbija među prvih pet zemalja koje su potpisale ugovore sa ‘Fajzerom’, ali i za ‘Sputnjik V’ i kinesku vakcinu.

 

Premijerka je naglasila da je ključna bila brzina reakcije srpskih vlasti, i rekla je da su sve srpske agencije radile na tome da vakcine budu proverene. Brnabić je takođe ponovila da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je krenula u kupovinu vakcina vođena zdravstvenim pitanjima, a ne geopolitičkim.

– To i jeste ključ našeg uspeha. Jedino što je važno za nas je da vakcine budu sigurne i efektivne, i mislim da bi za sve zemlje bilo bolje da na vakcine gledaju kao na zdravstveni faktor, a ne geopolitički – rekla je premijerka.

Printscreen

Brnabić je izrazila žaljenje kad je reč o Prištini rekavši da su tamošnje vlasti srpsku ponudu za pomoć po pitanju vakcinacije rešile da iskoriste u dnevnopolitičke svrhe.

 

Mislim da je to politički vrlo kratkovido, i da će svi stanovnici patiti zbog toga. Tokom korona krize mi smo se trudili da pomognemo svima. Kada je u Prištini nestalo testova, mi smo im poslali. Isto je bilo i sa vakcinama. Ponudili smo se da pošaljemo i Severnoj Makedoniji 8.000 doza, i čekamo odobrenje od “Fajzera”. Pomažemo kome god treba, u skladu sa našim mogućnostima – rekla je premijerka.

Ana Brnabić je rekla da se nada da će kriza oko nabavke vakcina u EU biti rešena što pre, i istakla da je Srbija, kao jedna mala zemlja, donirala čak 2.1 milion evra za razvoj cepiva.

 

Meni je jedino važno da građani Srbije dobiju vakcine što pre – zaključila je premijerka Brnabić na kraju svog tv gostovanja na Juronjuzu.

Foto Printscreen
Izvor/Autor Republika.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.