ZAHVALJUJUĆI DONACIJI SRBIJE POČINJE VAKCINACIJA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Aleksandar Vučić predao Zaevu prvi kontingent od 4.680 vakcina! /Video/

0 54,537

Predsednik Aleksandar Vučić predao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontigent vakcina koji Srbija donira toj zemlji

 

Na graničnom prelazu Tabanovci Zaev je docekao Vučića, koji mu je uručio 4.680 vakcina Fajzer neophodnih za imunizaciju gradana protiv korona virusa.

– Prava zimska idila – rekao je predsednik Srbije komentarišući mećavu na graničnom prelazu posle čega se čula i šala na koju su se svi nasmejali da se zemlja ne zove džabe Severna Makedonija. Vučić je Zaeva upitao: Zoki, je l’ danas počinjete vakcinaciju? na šta mu je Zaev potvrdno odgovorio.

“Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću”, rekao je Vučić.

 

Zaev je na to uzvratio: Hvala vam puno.

Vučić je istakao da su ove vakcine biti dovoljne za radnike koji rade u crvenoj kovid zoni. Takođe, istakao je da su posebni uslovi za čuvanje Fajzerove vakcine, ali da je i to obezbeđeno od strane Srbije.

Zaev je rekao da ova pošljka od Srbije zapravo znači početak imunizacije u Severnoj Makedoniji.

Vučić je rekao da je kompanija Fajzer tražila da se vakcine predaju po svim procedurama.

Vučić je istakao da je srećan što je ovo učinjeno, ali dodaje da je bilo dosta problema oko dobijanja dozvole za izvoz i zahvalio se ljudima iz Fajzera koji su to omogućili.

printscreen RTV Pink

Aleksandar Vučić i Zoran Zaev

Dodaje da je procedura kompleksna ali i da je srećan što će građani Severne Makedonije početi sa imunizacijom i što smo pomogli, kako kaže, našoj braći i prijateljima.

Srbija nema drugih interesa, osim prijateljskih odnosa sa građanima Severne Makedonije. Ovo je najobičniji poklon, za koji smo sigurni da bi ste i vi nama dali i uručili, jer smatramo da ako vam prijatelj i komšija nije zadovoljan, da ne možete ni vi da budete zadovoljni.

Kako kaže, stvarni i pravi prijatelj je onaj koji vam se nađe u teškim trenucima i kada vam je nešto potrebno, a ne, kako dodaje, kada vam je lako i lepo.

printscreen RTV Pink

10.000 dinara za zdravstvene radnike koji su učestvovali u vakcinaciji stanovništva

Vučić se zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji učestvuju u vakcinaciji stanovništva i rekao da će ti ljudi dobiti dodatnu pomoć od 10 hiljada dinara od države.

Zahvalio se i bratskom narodu Severne Makedonije i Zaevu što se borio i tražio ovo za svoje građane.

– Živelo prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji ugovor sa Fajzerom koji je Srbija potpisala i dodao da u tom ugovoru stoji da nemate pravo da otuđujete te vakcine i dajete nekom drugom.

Sve zemlje, firme, rade na zaštiti svog proizvoda. Morali smo da donesemo mnoge garancije za Fajzer, da će sve da bude urađeno dobro i da će one biti preuzete baš onako kako su i oni predvideli. Sinoć smo videli da smo završili sve procedure, i odmah smo odlučili da to uradimo danas

Kako kaže, dobijena je dozvola i za druge doze, sada je dodaje, to samo tehničko pitanje.

Vučić je rekao da nam je potrebna i nova vakcina, da će korona da traje dugo, i više godina, tako da će nam, kako kaže, vakcine potrebne.

– Kada god da dođu vakcine iz EU, dobro došle – rekao je Vučić i dodao da će nam značiti i kada ih dobijemo u martu i aprilu.

Odgovrajući na pitanja novinara, Vučić je rekao postoji interesovanje albanaskog naroda sa obe strane granice i radi se na tome da se prelaz otvori, ali to iziskuje dodatne troškove, a cilj je da se oni smanje.

– Radimo na tome i taj posao ćemo brzo da završimo – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu što je Srbija vojno neutralna, uz poštovanje svake druge zemlje u regionu, kao što je Zaev ponosan na to što je Severna Makedonija član NATO.

– Gledali smo i dogovarali se sa Severnom Makedonijom, ovo traje danima, svi smo se borili, i uspeli smo da obezbedimo – rekao je Vučić i rekao da sutra stiže još 41 hiljada Fajzerove vakcine u Srbiju.

printscreen RTV Pink

Aleksandar Vučić

U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko ce Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

Podsetimo, primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u cetvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehnicke dokumentacije.Komentari

komentara

Foto Printscreen/tanjug

Vaša email adresa neće biti objavljena.