Predstavljena maketa kupole Hrama Svetog Save

662

Predstavljena maketa kupole Hrama Svetog Save
U Ruskom domu u Beogradu danas je predstavljena maketa buduće dekoracije unutrašnjosti kupole Hrama Svetog Save u Beogradu u prisustvu državnih zvaničnika Srbije i ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

Ukrašavanje kupole finansira se donacijom “Gaspromnjefta”, u iznosu četiri miliona evra.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je zahvalnost na donaciji i istakao da je to još jedan dokaz prijateljstva i jakih veza Srbije i Rusije.

“Ovde danas je predstavljena iskonska veza izmedju srpskog i ruskog naroda. Ta veza starija je od svih nas i trajaće duže od svih”, rekao je Nikolić.

On je podsetio da se Sveti Sava podstrigao u ruskom manastiru, koji je i uticao da Srbija dobije sveca, ocenivši to kao vezu zbog koje “nam ne pada na pamet ni da pomislimo da radimo jedni protiv drugih”.

“Za mnoge je to bila gradjevina koja će nekada da se završi, a sada će zahvaljujući ruskom predsedniku i Gaspormnjeftu ukrašavanje da se ubrza”, kazao je predsednik Srbije.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da Sveti Sava nije bio samo srpski svetac i prvi srpski arhiepiskop, već i deo duhovnog lanca koji spaja Rusiju i Srbiju. On je napomenuo da je već pet vekova Arhangelska saborna crkva Kremlja ukrašena freskama gde su naslikani Sveti Sava i njegov otac, Sveti Simeon mirotočivi.

Čepurin je kazao i da ne može, a da se ne ponosi time što ruska strana učestvuje u izradi unutrašnjeg ukrasa hrama.

On je rekao i da je siguran da će 1.230 kvadratnih metara kupole Hrama Svetog Save do kraja sledeće jeseni sijati bajkovitim svetlom.

“Hoćemo da uz pomoć patrijarha Kirila i patrijarha Irineja radimo sve što od nas zavisi da bi ukrašavanje hrama jedne od najveličanstvenijih crkava na svetu bilo intezivno nastavljeno i nakon završetka ove etape. Ovaj zajednički rad će još više zbližiti rusku i srpsku pravoslavnu braću”, istakao je Čepurin.

Episkop toplički SPC Arsenije podsetio je da je izgradnja hrama počela pre 80 godina i dodao da je, pitajući se zašto je toliko godina potrebno da se izgradi, jedan sveštenik rekao da to “gospod ustvari dopušta da se mnoge generacije ugrade u hram”.

“Medjutim, ne samo generacije već i dva naroda. Gospod ujedinjuje rusku i srpsku braću da zajedno ukrase hram koji će biti ukras ne samo pravoslavnog sveta nego i hrišćanskog sveta uopšte”, dodao je episkop.

Svečanosti je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Maketa kupole će biti smeštena u izložbenoj sali Ruskog doma u Beogradu sve do završetka radova u samom hramu, uz slobodan ulaz za sve posetioce, dok će se unutar makete istovremeno emitovati živa slika sa procesa postavljanja mozaika u hramu.

Dogadjaj je obeležio i incident, jer televiziji B92, Prva i novinarskoj ekipi Insajdera nije dozvoljen ulazak u Ruski dom. Njihove redakcije nisu ni dobile zvaničan poziv za dogadjaj već su za njega saznali putem novinskih agencija. Njima je na ulasku u Ruski dom objašnjeno da “fizički” više ne može da se sredi ni jedno mesto za kameru.

Predsednik Srbije Nikolić rekao je da je trebalo da se dozvoli svim medijskim ekipama da proprate ovaj dogadjaj.

 VIDEO DANA

Komentari

komentara

Comments are closed.