100 EVRA – KAKO DA SE PRIJAVITE I NAJBRŽE DOBIJETE SVOJE PARE!

Ove nedelje kreće isplata novčane pomoći države svim punoletnim građanima Srbije!

0 6,359

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći novac dobijaju već u petak, isplata za ostale od 1. juna. Prijava počinje 15. maja i trajaće do 5. juna.

 

Već od petka krećemo sa isplatom 100 evra, najpre primaocima penzija i novčane socijalne pomoći. Prijava će biti veoma jednostavna i brza, nakon čega građane najkasnije 1. juna očekuje i uplata novca. Primaoci penzija i novčane socijalne pomoći ne moraju da se prijavljuju. Zaposleni u privatnom sektoru već prošlog četvrtka dobili su prvu minimalnu zaradu. Jaka država se poznaje po tome koliko stoji uz svoje građane u izazovnim vremenima, i zato smo želeli da im na ovaj način pružimo podršku. Srbija je jaka i stabilna, i u to sada građani najbolje mogu da se uvere – kaže ministar finansija Siniša Mali i naglašava da je ovo samo jedna od ekonomskih mera u okviru programa podrške privredi i građanima usled pandemije koronavirusa.

Informer vam donosi najdetaljniji vodič kako da se prijavite i najbrže moguće dobijete svojih 100 evra: ko automatski dobija pomoć, a ko mora da se prijavi, šta vam je potrebno od dokumenata, kada će vam novac biti na računu, ko sve ima pravo na 100 evra.

Ko ima pravo da dobije 100 evra?

Svi punoletni državljani Republike Srbije, koji su punoletni (zaključno sa 24. aprilom 2020, kada je stupila na snagu Uredba o jednokratnoj novčanoj pomoći u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa), imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Ja sam penzioner, kako mogu da se prijavim za pomoć?

Nema potrebe da se prijavljujete. Svi penzioneri i oni koji primaju socijalnu pomoć od države automatski će biti prijavljeni. U tu grupu spadaju i korisnici privremene naknade, invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Kako mogu da se prijavim, da li je moguće prijavljivanje onlajn?

Prijave se mogu slati internetom, na portalu Uprave za trezor, ili putem kontakt-centra, čiji će broj biti objavljen pred početak prijave.

Kad počinje prijavljivanje i koliko dugo traje?

Počeće 15. maja i trajaće do 5. juna 2020. godine.

Kada će početi isplata novca?

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći novac će dobiti 15. maja 2020. godine. Ukoliko nemaju tekući račun, biće im otvoren jednokratni namenski račun u Banci Poštanska štedionica, koji će biti ugašen nakon podizanja novca. Za sve druge građane koji su se prijavili preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra, isplata počinje najkasnije 1. juna 2020. godine.

Neophodna lična karta

Napunio sam 18 godina, ali još nemam ličnu kartu. Kako mogu da se prijavim?

Za prijavu je neophodna lična karta jer prilikom prijavljivanja i preko telefona i preko portala Uprave za trezor neophodno je ostaviti broj važeće lične karte, JMBG i naziv banke u kojoj imate račun, naziv banke u kojoj će vam automatski biti otvoren ako nemate tekući račun. Osim toga, Zakonom o ličnoj karti, svi državljani stariji od 16 godina koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužni su da imaju ličnu kartu.

 

Šta da radim ako nemam tekući račun?

Pri podnošenju prijave treba da se izjasnite u kojoj banci želite da vam se otvori jednokratni namenski račun. Račun će vam posle toga automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Pošto podignete novac, namenski račun će biti ugašen.

 

Da li novac moram da podignem u gotovini ili mogu da ga preusmerim na neka plaćanja?

Ako imate aktivan tekući račun, novcem možete da raspolažete kako god želite.

Ako je u pitanju namenski račun koji je otvoren samo za tu svrhu, novac se podižu u gotovini, a nakon toga namenski račun se gasi. Ipak, možete da potpišete ugovor sa bankom i da novac sa tog računa onda koristite za druge svrhe preko dodatnih usluga banke.

Da li 100 evra može da mi bude uplaćeno na račun roditelja ili prijatelja jer nemam tekući račun?

Ne, tako nešto nije moguće. Svakome ko nema tekući račun biće bez dodatnih troškova otvoren jednokratni namenski račun u banci koju izabere kada se prijavljuje.

Istekla mi je lična karta, a zbog vanrednog stanja nisam mogao da izvadim novu. Da li imam prava na 100 evra?

Da, ako vam je lična karta istekla u vreme trajanja vanrednog stanja, imate prava na jednokratnu pomoć.Privremeni registar punoletnih građana Republike Srbije, koji je formiran Uredbom, odnosi se na punoletne građane sa važećom ličnom kartom na dan stupanja na snagu Uredbe, odnosno na dan 24. aprila 2020. godine.

Ja sam primalac socijalne pomoći. Da li ostali članovi moje porodice treba da se prijave za 100 evra ili cela porodica dobija automatski po 100 evra? Da li ostali primaoci socijalnih davanja treba da se prijave?

Isključivo primaoci socijalne pomoći, dakle i nosilac novčane socijalne pomoći i ostali punoletni članovi njegove porodice, automatski dobijaju novac, odnosno ne moraju da se prijave. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave za ovu jednokratnu novčanu podršku putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

 

Kao nezaposleno lice primam privremenu novčanu nadoknadu. Da li treba da se prijavim za 100 evra ili dobijam novac automatski?

Potrebno je da se prijavite, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Da li pravo na 100 evra imaju državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini?

Ukoliko ste državljanin Srbije i imate aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, imate prava na 100 evra, ali morate da se prijavite preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Pare i za devizne penzionere!

Devizni sam penzioner, državljanin sam Srbije i imam prijavljeno prebivalište. Da li imam prava na 100 evra?

Da, ako imate državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Republici Srbiji i važeću ličnu kartu. Potrebno je da se prijavite preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt-centra.

 

Imam više od 67 godina, ali nisam penzioner. Da li imam prava na 100 evra i da li ću novac dobiti automatski kao penzioneri?

Imate prava na 100 evra ako imate državljanstvo Republike Srbije, aktivno prebivalište u Srbiji i važeću ličnu kartu, ali je potrebno da se prijavite putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

 

Da li sredstva sa namenskog računa mogu direktno da preusmerim nekoj humanitarnoj organizaciji?

Ova mogućnost nije predviđena. Naravno, ništa vas ne sprečava da taj novac donirate humanitarnim organizacijama nakon što ga podignete.

Da li građani sa KiM imaju pravo na 100 evra?

 

Da, svi koji su punoletni državljani Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju aktivno prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu imaju prava na ovaj novac. Potrebno je da se prijavite preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra i ostavite sledeće podatke: JMBG, broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun za uplatu pomoći.

Da li državljani Srbije koji imaju srpski pasoš, a koji žive u Republici Srpskoj i nemaju ličnu kartu Republike Srbije imaju pravo na prijavu?

Neophodno je da imate aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom i da se prijavite za dobijanje jednokratne pomoći preko portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

Ako ja kao penzioner smatram da mi tih 100 evra nije potrebno, kome da se obratim da bih otkazao tu uplatu?

S obzirom na to da su primaoci penzija automatski prijavljeni za dobijanje novčane podrške, ova mogućnost nije predviđena. Ako ne želite da koristite tu pomoć, možete je donirati u humanitarne svrhe.Komentari

komentara

Foto Pixabay
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.